Prachtige lessen!

Prachtige lessen!

Heel Holland flipt zijn lessen

Waarom

TRAINING AANVRAGEN

‘Flip de Klas’ maakt differentiëren mogelijk

Leraren willen kunnen differentiëren. Dan is het ‘flip de klas’ concept nodig. De instructie staat dan op youtube en de tijd in de klas kun je veel efficiënter gebruiken. Om die video’s te maken, moet je soms nog even een drempeltje over. Nou daar is deze training precies voor bedoeld.

Peter te Riele legt uit waarom differentiëren zo nodig is:


Deze docent legt haarfijn uit waarom ze haar klas heeft geflipt:Meer grip op de les

Veel docenten willen meer zelf bezig met lessen, zo willen ze dolgraag zelf lessen kunnen maken. Neem dan meteen dat extra stapje en zet de instructie op video. Die les gaat een paar jaar mee!

Hoe werkt het? Heel eenvoudig. Je kunt de training geheel op eigen gelegenheid volgen. Uiteraard zijn we bereikbaar voor vragen en tips.

Waarom een community? Leren wordt leuker wanneer je kunt uitwisselen met anderen. Dat geldt ook hier, want een leraar blijft zelf ook leren. Het is gaaf om je lesideeën met anderen te delen! Dat werkt inspirerend. En daar wordt het Nederlandse onderwijs beter van.

Wat betekent ‘open source’? Dat is een term die oorspronkelijk uit de IT-wereld komt. Wikipedia is daar zo’n voorbeeld van. Mensen dragen belangeloos bij. In de onderwijswereld mag er wel meer kennis gedeeld worden. Dit principe zit ook in deze training. Je mag meedoen als je je materiaal drempelloos publiceert. Daar staat tegenover dat je altijd anderen in de community tot je beschikking hebt voor raad en daad. Overigens blijf je je wettelijke auteursrecht gewoon houden.

Wat doen jullie nog meer? Als we een startgroep hebben gaan we uitbreiden. Dan halen we er expertise bij, zowel op het technische vlak – hoe maak je de video’s professioneler en daardoor effectiever in het overbrengen – als op het vlak van samen aan mooie curricula werken. De trend is dat leren meer thema- en projectgericht wordt. Dat kan heel goed gecombineerd worden met de eindtermen. Dat moet je gewoon goed organiseren. Daarom vraag ik ook of de cursisten hun lessen metadateren. Dan heb je meteen al haakjes om dat didactische bouwwerk te verstevigen. Zo houd je de lessen altijd binnen het spoor.